Wij hebben van 1 tot 15 mei 2010 een bezoek gebracht aan Israël onder de bezielende leiding van Yaakov. Wij reisden samen met onze dochter en schoonzoon en twee kinderen van 9 en 5 jaar. Onze dochter en schoonzoon waren al twee maal in Israel geweest maar wij nog nooit. Omdat we allemaal wel wat te vieren hadden mijn dochter werd 40, mijn man 75 en ik 70 was dit een kado van onze schoonzoon, Voor mij met mijn joodse achtergrond is het altijd al een wens geweest ooit nog eens naar Israel te gaan. Mijn dochter had contact gehad met Bernadine  en die heeft voor ons een geweldige reis samengesteld. Van te voren hadden we al kennis gemaakt met Yaakov die ons in Nederland kwam bezoeken.

Op de luchthaven Ben Gurion werden wij opgehaald en naar het hotel gebracht, één min puntje alle drie de koffers van mijn dochter waren vanuit Zurich niet meegekomen dus dat drukte een beetje de stemming.  Maar het was één avond behelpen en de volgende dag werden ze in het hotel bezorgd. De eerste dag moesten wij ons zelf vermaken en zijn naar het geweldige Jaffa geweest en hebben bij de haven heerlijk  vis gegeten.

Maandag heeft Yaakov ons opgehaald voor een bezoek aan Ceasarea met het mooie vogelmozaïk.   Ook de berg Karmel met een prachtig uitzicht over Haifa hebben we gezien en we hebben Akko deze dag bezocht.

Omdat we ook naar Eilat wilden voor de nodige rust zijn we de volgende dag richting woestijn gegaan met eerst een bezoek aan Beit Guvrin en de stad Beer Sheva.  In Beerotayim  in de woestijn hebben wij overnacht wat een geweldige ervaring was. De vriendelijke Katinka zorgde voor een gastvrij onthaal met een heerlijk kampvuurtje waar we koffie en thee konden pakken. Deze nacht gingen we echt back to basic wat zeer rustgevend was. Natuurlijk moest er ook een tocht op een kameel worden gemaakt, ik was er niet zo blij mee maar heb het toch gedaan.De kinderen vonden het geweldig.

De volgende dag richting Eilat. Eerst nog een kleine wandeling in de Ein Avdat Oase en omdat alles geregeld kan worden heeft Bernadine er voor gezorgd dat mijn dochter en kleindochter in Mitzpe Ramon een uurtje konden paard rijden wat geweldig in de smaak viel. Hierna een Jeep safari gemaakt onder leiding van Elisheva.

Vijf dagen in  Eilat hebben wij ons heerlijk vermaakt en zijn naar het onderwater observatorium geweest. Omdat de kinderen al eens met dolfijnen hadden gezwommen hebben we dat overgeslagen. Het was erg warm dus het zwembad was erg welkom.

Wij wilde ook een dag naar Petra en Yaakov heeft geregeld dat wij met een hele bus Nederlanders onder zijn begeleiding  naar Petra konden.

Na vijf dagen rust zijn we via de woestijn naar Jeruzalem gegaan eerst hebben we een bezoek gebracht aan Massada dit heeft enorm veel indruk gemaakt daarna sloten we de dag  met een bezoek aan de Dode Zee waar we allemaal konden ervaren hoe het is om te drijven.

In Jeruzalem hebben we Yad Vashem bezocht waar wij heel stil van werden. De kinderen zijn naar de dierentuin geweest. Ook de Olijfberg met het uitzicht op Jeruzalem was heel indrukwekkend en de westelijke Klaagmuur niet te vergeten.Ook heel bijzonder was het bezoek aan de markt waar we heerlijk hebben geluncht en bij alle kramen mochten proeven van alle lekkernijen. Ook hebben we daar Jerusalem Day mee mogen vieren.

Al met al was deze reis zo geweldig dat wij er nog vaak aan terug denken en hopelijk komen we nog eens terug in Israel. Voordat wij weg gingen hadden veel mensen zoiets van naar Israel is dat wel veilig, nou wij moeten zeggen we hebben ons nog nooit zo veilig gevoeld een ook de gastvrijheid die wij hebben ondervonden was geweldig. Ook hebben wij alle dagen heerlijk gegeten met ook af en toe een tip van Yaakof.

Wij willen daarom nogmaals  Yaakof en Bernadine hartelijk bedanken voor het werk wat zij voor ons hebben gedaan.

Hartelijke groeten
Hetty en Adrie van Petten
Bea, André, Kyla en Colin van Ek