Brood op de Mahane Yehuda MarketEen van de eerste wijken buiten de stadsmuren van Jerusalem is opgericht in 1887 en genoemd naar Yehuda Navon, een van oprichters van de wijk. Vandaag staat aan de andere kant van de Agripasstraat, vijf minuten lopen van het hartje van de Nieuwe stad van Jerusalem, de Machane Yehuda markt.

In de Turkse tijd was dit de plaats waar de Arabische landbouwers hun producten konden verkopen buiten de stadsmuren waar de meerderheid van de bevolking Joods was. In de tijd van de Britse mandaat werd er een beetje vorm gegeven aan de markt maar pas in jaren negentig van de vorige eeuw begon de ontwikkeling van deze voornamelijk voedsel markt. Zoals hij er nu uit ziet is het werk van de gemeente Jeruzalem, die de markt gemoderniseerd heeft zonder zijn aparte sfeer te veranderen. 

Op deze markt vindt men een gezellige drukte met veel geroep en gezang van verkopers die hun koopwaar zo promoten. Niet allen goedkope groenten, vlees, kip en (soms ook) levende vissen ziet men maar ook gourmet winkels zo als de beroemde kaasstand van Basher met kazen overal uit de wereld. In de laatste vijftien jaar is de plaats een grote trekpleister geworden voor de gemiddelde toerist en voor de Israëli’s die niet in Jerusalem wonen. Als gevolgd daarvan zijn er veel leuke kleine eetgelegenheden bijgekomen, speciaal met etnische achtergrond. Niet alles is goedkoop maar de kwaliteit van het voedsel en de koopwaar is hoog.

De piek van de drukte is op vrijdag net voor de Shabbat als men zo veel mogelijk van het voedsel nog wil verkopen. Dan komen de echte armen van Jerusalem om te genieten van de lage prijzen en soms wordt er hen gratis voedsel toegestopt. De markt wordt midden op de ochtend actief en eindigt na zonsondergang; zo gaat dat van zondag tot donderdag. Op vrijdag sluit men eerder in verband met de Shabbat en wordt de hele markt schoongemaakt. Als men op Shabbat door de lege straatjes van de markt loopt, is het heel moeilijk in te denken hoe bruisend, lawaaierig en kleurrijk deze paar straatjes door de week zijn.

En als u nu nog even niet in de gelegenheid bent om Machane Yehouda te bezoeken, volg dan hieronder vast een leuke reportage: