Kennismaking met Israël onder leiding van Jaa’cov Nof van 18 t/m 25 juli 2010

Een eerste kennismaking met Israël. Dat zou deze reis met Jaa’cov Nof, die we met ons gezin  wilden maken ter gelegenheid van ons 25 jaar huwelijk, worden. Na een eerste ontmoeting bij ons thuis en overleg over de wensen en mogelijkheden stelde Jaa’cov een programma voor ons samen, waar alle elementen die Israël te bieden heeft in voorkwamen, natuur, cultuur, geschiedenis, avontuur etc. Omdat we maar 8 dagen hadden zou het een intensief programma worden, waarin we zoveel mogelijk zouden doen en dat hebben we geweten!

Vanaf het moment dat we uit het vliegtuig kwamen en bij Jaa’cov in de bus stapten begon de reis en daarmee de geweldige hoeveelheid wetenswaardigheden, bijbelkennis, grapjes en informatie waarover Jaa’cov beschikt te stromen en dit zou zo doorgaan totdat Jaa’cov ons weer door de veiligheidsprocedures voor de terugreis geloodst had.

We begonnen in het noorden, een kibboetshotel aan het meer van Galilia, waar we twee nachten verbleven. Daarna drie nachten in Jeruzalem, één nacht in Arad en als klap op de vuurpijl een overnachting in de woestijn, waar we onder de blote hemel probeerden te slapen terwijl een volle maan zijn heldere licht over ons uitstortte.

Natuurlijk hebben we veel bekende ‘highlights’ gedaan, die horen bij zo’n eerste kennismaking. Maar om dit verslag een beetje beknopt te houden zullen we vertellen over wat voor ons de hoogtepunten waren.

Waar we als gezin unaniem erg enthousiast over waren was de Bijbelstudie die Jaa’cov gaf met uitzicht over de vlakte van Jizzreël. De overbekende Bijbelverhalen zag je  daar als het ware tot leven komen.

Jeruzalem was indrukwekkend, met name de wandeling door de oude straten met ook daar weer een korte Bijbelstudie. De wandeling door de markten vonden we ook geweldig, vooral toen Jaa’cov een zijsteegje indook en we op de vleesmarkt kwamen, zonder toeristen, maar met ingewanden, bokkepoten en andere vleeswaren die maken dat je acuut vegetariër wordt. En wie bedenkt er nu om op de Via Dolorosa, met uitzicht op de derde en vierde statie, te gaan lunchen? Op aanraden van Jaa’cov bezochten we ’s avonds de lichtshow in de Davidsburcht. Nog nooit zoiets gezien! Echt een aanrader! De rit door de orthodoxe wijk vonden we een belevenis. Ook erg indrukwekkend om de restanten van de tempel te zien, imponerend, zo groot als het is geweest en wat een staal van bouwkunst. Tsja, Jeruzalem is een prachtige stad en twee dagen is echt veel te kort, genoeg redenen om nog een keer terug te gaan.

Maar de reis ging verder, de woestijn in, Qumran, Engedi waar we klipdassen en Nubische steenbokken zagen, Massada, warm maar zó mooi en zwemmen in de dode zee. En wat een mooie natuur onderweg. De volgende dag verder de woestijn in. Een prachtige wandeling gemaakt in Ein Avdat, wat een geweldige natuur. Ook daar zagen we Nubische steenbokken over de smalste richeltjes lopen en springen.

Eindbestemming die dag was Beerotayim, ons verblijf in de woestijn. Reactie van onze jongste zoon toen we aankwamen: waarom zijn we hier niet meteen naar toe gegaan (en geloof me, de hotels die we hadden waren toch echt goed J ). Wat een prachtige plek.

We boften want we waren die dag de enige gasten, dus konden we volop genieten van de rust en de ruimte, en van het avontuurlijkste onderdeel van de vakantie: de jeeptocht door de woestijn. We hebben gelachen, gegild,  gejuicht en geklapt als de zoveelste zandheuvel genomen werd terwijl we dachten dat de jeep het niet zou redden.

Prachtige natuur in de wadi waardoor we reden, maar ook boeiend wat de chauffeur wist te vertellen over de woestijn. En nooit geweten dat een waterput er zo uitziet!

En dan de laatste dag, hoezo contrasten? ’s Morgens wakker worden op je matrasje bij het open vuur,  onder de blote hemel, bij een opkomende zon, vervolgens een kamelentocht maken in de woestijn en dan,  ’s middags met het  viegtuig naar huis,  eigen auto, eigen bed, regen, bewolking en…. Heimwee!

Het was intensief, indrukwekkend en na acht dagen waren we ‘ verzadigd met het goede’. Een geweldige reis, geweldig georganiseerd, we hoefden ons echt nergens druk over te maken en konden alles overlaten aan Jaa’cov, die het mogelijk maakte om in zo’n korte tijd zoveel te doen. We kunnen het echt iedereen aanraden, je betaalt misschien wát meer,  maar je krijgt véél meer en de toegevoegde waarde van zo’n geweldige gids is het alleszins waard.