Het gebied van het Timna park is 65 vierkante km groot en bevindt zich tussen de droge rivierbedding van Nechushtan en Timna, 25 km ten noorden van Eilat. De plaats is ontzettend interessant, niet alleen door duizenden jaren delven van koper, maar ook door zijn prachtige ligging, geologie, flora en fauna en de hedendaagse historie. Het is een park in de woestijn met bijzonder mooie donkerrode zandsteen formaties, grotten, bogen en nog veel meer.

Zou het volk Israël hierdoor getrokken zijn? Als wij Numeri 21:4 lezen is de kans groot en maakt het qua locatie ook het juiste verband met het verhaal van de koperen slang. Geen wonder dat men deze locatie ook gebruikt heeft om een precieze replica van de Tabernakel op te bouwen, die men op afspraak kan bezichtigen.

Door de jaren heen hebben hier vele opgravingen plaatsgevonden, waarvan velen te zien zijn. Tot nu toe dacht men dat alles uit een Egyptische periode kwam, omdat men cartouches vond en een tempeltje.

Een grote verrassing kwam dit jaar in 2021 toen men opnieuw ging graven bij de locatie van de “slavenheuvel” in Timna. Hier werden bijzondere vondsten gemaakt, die zo goed bewaard waren door het feit dat het zo droog is in deze omgeving (soms 8-11% vochtigheid). Het gaat om: olijven pitten, dadels met schil, overblijfsels van vijgen, stoffen van wol en vlas (sommigen zelfs gekleurd met rode verf; de zeldzame kleur die voor adel bestemd was) en visgraten van vissen uit de Middellandse zee (die dus van honderden km verder gebracht werden). Dit alles kon men dateren naar 3100 jaar terug, wat weer overeenkomt met de periode van Koningen David en Salomon. Dus… toch de mijnen en pilaren van Salomon?