We hebben ongeveer 45 jaar moeten wachten voordat we onze reis naar Israël konden maken en in maart 2023 was het zover. Een reis met het accent op de geschiedenis van het ontstaan van het huidige Israël was onze vraag aan Ya’acov en Bernardine. Was het bij de eerste opzet de bedoeling dat Ya’acov ons vier dagen zou gidsen. Na het gesprek bij ons thuis werden het er zes. En dat hebben we geweten. In zes dagen heeft Ya’acov ons het hele land door gegidst en een overweldigende hoeveelheid informatie verschafd. Historie, geologie, archeologie, natuur, persoonlijke verhalen, we hebben genoten maar bovenal heel veel geleerd. Voor herhaling vatbaar en dat zal komende jaar gebeuren. We kijken er naaruit.

 

Arie en Ada, augustus 2023

 

 

Onze Israëlreis begon op dinsdag 21 maart met de vlucht naar Ben Gurion en verder met de taxi naar Jeruzalem. Accent van de reis was voor ons de geschiedenis van het ontstaan van de huidige staat Israël.

Dag 1de eigenlijke reis begon de dag na onze aankomst toen Ja’acov ons om 8.00 uur kwam ophalen en we richting het zuiden reden. Qumran, Ein Gedi, Massada en langs de Dode Zee en de Sodom berg de Negev in naar het Grote Vijzeldal om te eindigen in kibboets Mashade Sade.

Dag 2 weer vroeg op pad naar het graf van David en Paula Ben Gurion en door naar de oase Ein Avdat. Via de Nabatese stad Avdat door het Ramon Keteldal met haar fascinerende kleuren. Verder naar de kibboets Kfar Aza gelegen tegen de Gazastrook en naar de monumenten van de strijd van 1948 met Egyptische leger;  kibboets Negba en fort Iraq Sweidan. Via het Etzion Block, wat het keerpunt was in de strijd tegen het Egyptische leger, terug naar Jeruzalem.

Dag 3 staan we om half negen voor Yad Vashem waar Ja’acov ons zijn verhalen verteld. En in het verlengde daarvan het monument voor de gesneuvelde soldaten. In 1948 werd tijdens het beleg van Jeruzalem een (geheime) alternatieve route – de ‘Burmaweg’ – aangelegd ter hoogte van Latrun. Langs de weg een monument van de konvooien. In Har Adar het werelderfgoed ‘Muur en Toren’ bezocht, in één nacht een omheining en wachttoren als begin van een kibboets.

De dag eindigt in Jeruzalem. Door Ja’acov zijn we uitgenodigd om in de Har El syngoge  de sjabbat te begroeten.

Dag 4 is het sjabbat en genieten we van de weldadige rust die er in Jeruzalem heerst. We wandelen door de oude stad, met een bezoek aan de Souk en hebben een verrassende ontmoeting.

Dag 5 een dag in en rond Jeruzalem en als iedere dag staat Ja’acov weer om 8.00 uur voor ons klaar. De stad van David, het watersysteem, de tunnels en Siloamvijver. Door naar het Ayalon Instituut, de plaats waar onder de wasserij en bakkerij een munitiewerkplaats was gebouwd, tijdens het onafhankelijksoorlog. Gerealiseerd in drie weken tijds. Over de bergen van Judea naar de monument van de Vuurrollen waarop de geschiedenis van het Joods volk in beelden is ‘beschreven’. Zeer indrukwekkend. En weer terug naar Jeruzalem om de dag af te sluiten op de markt van Machane Yehuda.

Dag 6 gaan we opweg naar het noorden. Naar de opgravingen in Magdala en door naar de ‘Galilea Boot’ in 1986 ontdekt in het Meer van Galilea tijdens een extreme droogte. We moeten geduld hebben want op dat moment is er een interview van een Frans tv station met de twee broers die de boot ontdekten. Daarna door naar Rosh Pin, gesticht in 1882 en een van de eerste nederzettingen en weer verder naar de Golanhoogte berg Bental aan de Syrische grens. Van hieruit kijk je uit over Libanon, Syrië en Jordanië. We gaan verder naar de vallei van de tranen en sluiten de dag af met een tocht door het vogelreservaat  in Agmon Hachula. Helaas is de grote vogeltrek al voorbij, maar toch nog genoeg te spotten.

Dag 7 is de laatse dag die ons naar de Berg Carmel en Haifa voert. In Haifa onderbreken we de tocht om het Baha’i Wereld Centrum en haar tuinen te bekijken. Volgende stop is Zichron Ya’acov, gesticht in 1882 door Edmond James de Rothschild. We wandelen door de hoofdstraat die nog vrijwel in originele staat is. Als afsluiting van onze reis het bezoek aan de opgravingen in Caesarea, waar Ya’acov blij verrast is omdat de ‘gevangenis van Paulus’ inmiddels is blootgelegd. We fotograven hem, gezeten op het toilet van de hyppodrome. Altijd weer verbazingwekkend wat ze 2000 jaar geleden tot stand hebben kunnen brengen.

En zo eindigde ons eerste bezoek aan Israël. Ya’acov heeft ons veel, heel veel laten zien en verteld.

Op het vliegveld Ben Gurion nemen we afscheid van elkaar. Het was meer dan de moeite waard.

 

(foto van Ya’acov op het ‘toilet’ van hyppodrome)