In het zuidelijke gedeelte van de Golan Hoogvlakte naast het dorp Natur is een indrukkende synagoge opgegraven en gerestaureerd, naar mijn mening de mooiste synagoge op de Golan Hoogvlakte. Dit is de synagoge van Ein Kshatot (de bron van de bogen in het Hebreeuws), of Um el Kantir (de moeder van de bogen in het Arabisch).

De synagoge stamt uit de Byzantijnse tijd (6e eeuw) en is met de aardbeving van 749 vernield. Na 15 jaar restauratie is in oktober 2018 Ein Kshatot geopend voor bezoekers. Men heeft voor de restauratie gebruik gemaakt van moderne technologie. Met mechanische systemen, computers en drones is men hier te werk gegaan.

In de zwarte basalten synagoge vinden we een middenschip met zijbeuken gemaakt door pilaren en gericht naar het zuiden. Er is een heel indrukwekkende 6 meter hoge omhulsel van de Heilige Ark gevonden, waar de Thora rollen in bewaard werden. Veel Joodse motieven zijn in het steen van de Heilige Ark gegraveerd, zoals de Menora, een wierook schepje, een Sjofar en een Etrog.

De plaats is makkelijk te bereiken vanaf de hoofdweg # 808 op de Golan hoogvlakte, men dient van te voren telefonisch een afspraak te maken vanwege het grote aantal bezoekers.