Wanneer je als toerist in Jerusalem bent, dan wil je zeker weten de Souk gaan bekijken – die wirwar van straatjes en steegjes in de oude stad, waarin de geuren en kleuren van specerijen, de nep van de glitter en de schrik van de vleesmarkt samenkomen. Meestal is er niet genoeg tijd voor, en je wilt graag nog eens terug kijken en elkaar wijzen wat de leukste straatjes zijn.

De geuren zijn nooit te vervangen, maar veel van de sfeer en de beelden kun je sinds kort terugvinden op Google Streetview. Dat is een al langer bestaand product: op de kaarten van Google maps kun je uiteraard de plattegrond van de meeste steden en dorpen zien, maar vaak kun je ook het “mannetje” neerzetten en dan rondkijken alsof je op straat loopt. Dat laatste is doorgaans wel de beperking: je ziet alleen wat de camera vanaf de straat kan zien. Geen gluren in de achtertuin dus – en dat is natuurlijk maar goed ook.

Het nieuwe is nu dat de camera ook door de steegjes van de Souk is gekropen (hoe ze dat gedaan hebben is me een raadsel) waardoor je het hele spel van handel en wandel kunt bekijken. Hieronder een voorbeeld, vlak nadat je vanaf de Jaffapoort naar binnen bent gegaan. Maak er maar een spel van: hoe wandel je de kortste weg naar de Grafkerk? Leuke herinnering of voorbereiding en het aardige is: niemand die je een beetje oplicht! Een nadeel is trouwens wel dat ze een groot deel gefotografeerd hebben vroeg op de ochtend toen veel winkeltjes nog dicht waren. Maar goed, er moet ook een reden blijven om nog eens samen met mij te gaan kijken 😉

Klik hier voor de streetview van de Oude stad.

En er is nog meer: het complete nieuwe Israël Museum is ook ontsloten: je kunt door het hele museum wandelen en overal rondkijken – hier is het wel handig dat het na sluitingstijd is gefotografeerd. Hieronder ben je in een van de grote zalen van het nieuwe museum.

Het Israël museum op streetview bekijkt u hier.

Overigens, eerlijk is eerlijk, is bovenstaande natuurlijk alleen voor de aardigheid. Wil je er meer in verdiepen – maar dan heb je net als bij het echte museum heel wat tijd nodig – dan ga je via deze link een meer intensieve tocht door het museum maken. Dat is deel van het Google Artproject en behalve rondkijken kun je er 520 kunstwerken in detail bekijken.