In aanwezigheid van Minister President Benjamin Nethanyahu, de burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat, Minister van Toerisme, de Nederlandse ambassadeur in Israel, de voorzitter, directeur en oprichter van Christenen voor Israel, de Israëlische en Nederlandse opperrabbijnen en de kleinzoon van Sir Mozes Montefiori, die de molen meer dan 160 jaar geleden bouwde en vele gasten uit Israel en Nederland is de eerste molen van Jeruzalem weer in werk gesteld. Het was een prachtige ceremonie met ideaal weer en een draaiorgel op de achtergrond.

Nadat het lint doorgeknipt was begonnen de wieken weer te draaien.

Het geld voor de restauratie komt voor een groot deel van donaties van de leden van de Stichting “Christenen voor Israel “die ook gezorgd heeft voor de vakmensen op het gebied van molenbouw en restauratie.
Zoals een van de sprekers zei: “Het is het symbool van vriendschap tussen het Nederlandse en Israëlische volk en wat kan mooier zijn dan een molen die in de wind van Jeruzalem, de Eeuwige stad, draait?”

Het is zeker dat de Molen van Montefiori een trekpleister voor bezoekers aan Jeruzalem zal zijn, die hier het verhaal zullen horen over het begin van de uitbreiding van Jeruzalem buiten de stadsmuren.
Ter plaatse bevindt zich ook een replica van het koetsje waarmee Montefiori door Israel reed. Rond april 2013 is men van plan om echt graan te malen en verwacht men veel bezoek in het educatief centrum in de molen.

Bij de opening werd het volgende filmpje van CvI getoond: