Je mag het eigenlijk niet missen als je in Jerusalem bent: “The Shrine of the Book” in het Israel Museum. Het heiligdom van het boek – in een gebouw waarvan de top (foto) herinnert aan de kruiken waarin de rollen bij Qumran gevonden zijn. Bij het licht van een soort fietslampje (zo voorzichtig zijn ze met de rollen) kun je daar een klein deel van de rollen bekijken en natuurlijk de hele achtergrond daarvan leren. Maar sinds kort is er iets heel moois: het museum toont vijf van de rollen niet alleen gedeeltelijk in een gebouw, maar helemaal op internet, met technologie van Google.
En dat is echt iets bijzonders. Zoals bekend: de Dode Zee rollen werden in 1947 gevonden in de buurt van Qumran en dateren uit de twee eeuwen voor het begin van de jaartelling. Allemaal heel interessant, maar het meest van al dat er een complete Jesaja-rol werd gevonden – een van de vijf die nu gepubliceerd zijn. Tot dat moment waren de oudste Hebreeuwse handschriften van de Bijbel  uit de 11e eeuw. Je kon je dus met enig recht afvragen: hoe vaak hebben ze dat niet overgeschreven en hoe betrouwbaar geven die handschriften het origineel weer?
Toen vonden ze die boekrol van 1000 jaar ouder en wat was dat spannend! De betrouwbaarheid van de overschrijvers (Masoreten) bleek fenomenaal te zijn. En hun werk kun je nu in detail bekijken, nauwkeuriger dan met het blote oog en voor ieder te raadplegen.
Alle vijf de rollen zijn mooi om te bekijken, zo kun je de Tempelrol zo ver uitvergroten dat je zelfs de details van het perkament kunt herkennen. Maar uiteraard blijft de Jesaja-rol het meest intrigerend.  Je kunt er doorheen bladeren, je kunt passages naar keuze opzoeken en uitvergroten in detail. Als je Hebreeuws leest, zul je het prachtige handschrift kunnen lezen alsof het gisteren geschreven is. Maar je kunt van elke passage ook de woordelijke Engelse vertaling bekijken, zie foto. En in elk geval je verwonderen over de zorg waarmee oude geslachten de tekst hebben overgeleverd.
Reacties door admin