Op de bijna afgebouwde nieuwe weg #1, die van de Middellandse zee via Jeruzalem naar de Dode zee gaat, is een museum gebouwd. Men heeft hiervoor het oude gebouw gebruikt dat bekend stond als “de herberg van de barmhartige Samaritaan”. Het bevindt zich bij de pas Ma’ale Adumim. De plaats is door de eeuwen heen een belangrijke strategische plaats geweest vanaf de tijd van het Oude Testament tot de zesdaagse oorlog. Voor vele Christelijke pelgrims die op weg waren naar of van de doopplaats in de rivier Jordaan was dit een belangrijke overnachtingplaats en een plek om uit te rusten. Het feit dat er grote ondergrondse waterreservoirs zijn, was een belangrijke factor.

Ter plaatse is het onderste gedeelte van een oude kerk te zien die al in 1934 gevonden was. De grote mozaïeken vloer is helemaal gerestaureerd en telt 1,7 miljoen steentjes. Aan de andere kant van de weg op de heuvel is nog de kruisvaarders ruïne van Castrum Rouge te zien. Gebouwd door de Tempeliers maar nog niet te bezoeken.

De “herberg” zelf dateert uit de Turkse tijd en is gebouwd op elementen van de kruisvaarders. De kamers van de Herberg zijn herbruikt, gerestaureerd en aangepast voor het museum. In het museum, dat ook de vondsten van de plaats weergeeft, bevinden zich archeologische vondsten uit Judea, Samaria en de Gazastrook waarvan men bang was dat ze beschadigd zouden worden. De plaats valt onder de Nationale parken waar ook entree gevraagd wordt. Het belangrijkste onderwerp zijn de mozaïeken die na de opgravingen ook door de tand der tijd stuk kunnen gaan. Er wordt heel veel aandacht besteed aan de oude kloosters, de kerken, synagogen en heel in het speciaal de Samaritaanse. Ook is hier aandacht besteed aan de ruines van het klooster uit Byzantijnse tijd die gevonden zijn in de nabije stad Ma’ale Adumim.

Een goede plaats om te pauzeren en voor mensen die al veel gezien hebben in Israël om te bezoeken al is het alleen al voor het mooie uitzicht op Jeruzalem in de ochtenduren, zoals veel pelgrims van verschillende geloven het gezien hebben.