Onze grote droom werd werkelijkheid, een reis naar Israel!! We waren 12 1/2 jaar getrouwd en het leek ons geweldig om in plaats van een feestje een reis naar Israël te maken.met onze zoons van 12 en 10 en onze dochter van 6. En dat werd de kerstvakantie. Op zondag 25 december namen we om 13 uur het vliegtuig en kwamen we om 19 uur aan op Tel Aviv, waar Ja’acov ons op kwam halen. Onze reis zou beginnen bij het meer van Galilea, dus we moesten nog zo’n anderhalf uur rijden. Het was al donker dus we moesten nog even geduld hebben om iets van het mooie land te zien. 

De volgende dag werden we wakker met een prachtig uitzicht over het meer van Galilea, echt geweldig zo’n eerste blik uit het raam en dan zo’n uitzicht. Het was gezellig en gemoedelijk bij kibutz Maagan. Het eten was heerlijk daar. We zijn de Golan hoogvlaktes gaan bekijken en dat was echt prachtig. Het uitzicht over het hele meer van Galilea, de berg Gamla waar we onder de indruk waren van de geschiedenis die het joodse volk daar mee heeft moeten maken. Ook bij een hele mooie plek geweest waar je geweldig goed de gieren kon zien vliegen was voor de kinderen heel leuk. Prachtig natuur park in geweest waar we heel veel dieren gezien hebben en op de terugweg zelfs nog kraanvogels.

De volgende dagen rondom het meer geweest, maar ook naar Kapernaum waar Jezus veel wonderen heeft gedaan. De mooie ”witte’ synagoge bekeken en geluisterd naar de bijbelstudie en de geschiedenis van de synagoge. Een boottocht gemaakt over het meer van Galilea, en genoten van het prachtige uitzicht en de gezellige muziek op de boot. We hebben heerlijke lekkernijen geproefd van het land zoals: humus, olijven, dadels, pita brood en heerlijke citroen limonade. De berg Arbel hebben we beklommen en ook daar hadden we een prachtig uitzicht, daarna nog bij de rivier de Jordaan geweest, waar gedoopt werd. De dag daarna hebben we het dal van Jizraël bekeken, bijbelstudie gehad over Elisa en de vrouw met haar zieke zoon, over Gideon, over de berg Gilboa waar David het stuk land vervloekt waar Saul op gestorven is. Heel mooi beeld krijg je zo bij de bijbelverhalen die je eigenlijk al zo veel hebt gehoord. We zijn bij de Karmel geweest, waarna we een heerlijk broodje falafel hebben gegeten. Ook de grote haven stad Haifa hebben we gezien en de ondergrondse kruisvaarders-stad Akko, waar de kinderen het geweldig vonden om onder de grond te lopen. Ja’acov heeft ons de markt laten zien en we hebben een heerlijke arabische lekkernij geproefd.

Na 4 nachten bij het meer van Galilea te hebben geslapen, vertrokken we richting Jeruzalem, en namen dus met weemoed afscheid van het mooie uitzicht op het meer. Onderweg lekker gezwommen in een warme bron. Dan na een heleboel mooie plekken gezien te hebben onderweg komen we in de heilige stad. Heel bijzonder om dat met eigen ogen te kunnen zien. De mannen zijn naar Yad vashem geweest en mijn dochter en ik hebben de dieren tuin verkend, waar zij erg van genoot. De mannen waren erg onder de indruk van wat ze hebben gezien, en dat zullen ze niet gauw vergeten. Daarna naar ons hotel in Jeruzalem. De volgende dag heeft Ja’acov ons de orthodoxe wijk laten zien en andere bezienswaardigheden in Jeruzalem o.a. de hoofd synagoge, de jaffo poort enz. We hebben een bezoek gebracht aan de graftuin, waar het heel rustig was omdat er weinig tot haast geen andere mensen waren maar ook hoorde je de drukte van de stad niet en dat was heel bijzonder omdat het midden in de stad ligt. We zijn bij de Knesset geweest, en de grote menora met al die prachtige afbeeldingen die Ja’acov ook allemaal behandeld heeft. Toen naar het Israël museum geweest waar we o.a de dode zee rollen konden bekijken en de grote maquete van Jeruzalem in de tijd van Herodus de ? We hebben de markt bezocht, en omdat het net voor Shabbat was was het extra druk maar Ja’acov weet dan zelfs nog een plekje te vinden om iets te eten. ’s avonds met Ja’acov meegeweest naar de synagoge waar hij naar toe gaat, bijzonder en leuk om een keer mee te maken.

Na de shabbat waarop we heerlijk gerust hebben, gingen we naar de olijfberg, waar we ook een prachtig uitzicht over de oude stad hadden. Naar beneden gelopen naar de hof van olijven, waar we iets minder blij werden van de kerk. We hebben verschillende wijken waaronder de armeense, christelijke, islamitische en de joodse wijk gezien. Heerlijk door de kleine straatjes, de markt met alle verschillende soorten vruchten, kruiden, kleden enz. gelopen Alleen het vlees wat zo uitgestald ligt in de islamistische wijk was iets minder, de schapen poten en koeien ogen die je nog aankijken. De volgende dag regende het iets, maar goed, wij gingen het warme gedeelte opzoeken en wel de woestijn. We zijn naar Qumran geweest, waar de dode zee rollen zijn gevonden, daarna naar Engedi, waar Saul op zoek was naar David toen ze in dezelfde spelonk zaten. We hebben daar bijbelstudie gedaan met toeziend oog van Nubische steenbokken. We zijn nog op dieren jacht geweest, en zagen nog klipdassen, bijeneters en een steenpatrijs. We hebben even gedobberd in de dode zee, maar het water was wat wild dus hadden we het gauw gezien. Bij de massada met de kabelbaan omhoog gegaan en de prachtige burcht/paleis bekeken, waar Ja’acov ons de geschiedenis vertelde over de strijd tussen de romeinen en de joodse mensen en hoe zij uiteindelijk aan hun einde zijn gekomen, heel indrukwekkend. We logeerden een nacht in Arad en ook daar konden de kinderen nog even zwemmen.

We trekken weer verder en komen langs het grote keteldal waar we prachtige gekleurde rotsen te zien kregen, echt heel mooi. Daarna nog naar het graf van Ben Goerion geweest en toen naar een geweldig natuurgebied En Avedat met mega grote grotten, spleten watervalletjes enz. We reden door naar Ezuz wat vlak aan de egyptische grens ligt, waar drie kamelen op ons stonden te wachten, dat was echt een hele belevenis, zo hoog en vooral het opstaan en weer gaan zitten was best spannend. We kwamen bij een herberg waar we heerlijk hebben genoten zo midden in de woestijn, van de rust en de stilte, heerlijke thee en koffie en het kampvuur. We waren met een ander echtpaar de enigen, dus het was echt genieten.

 

Het aanliggen aan tafel, en daarna het slapen op de grond was een belevenis. ’s Nachts werden we wakker van de jakhalzen die ergens rondliepen, ze maakten heel veel kabaal. Na een heerlijk ontbijt moesten we alweer afscheid nemen van de rust en stilte. Via Beér Sheva, waar Avram, Izaak en Jakov geleefd moeten hebben, en na een broodje shoarma, vertrekken we naar Tel Aviv. Daar hebben in een mooi hotel overnacht, en de volgende dag, 5 januari was het ondertussen, zijn we eerst naar de middellandse zee gelopen, waarna om half elf Ja’acov ons kwam ophalen en hebben we nog de stad Jaffo/Jaffa/Joppe bekeken. Toen werd het tijd om de koffers te halen en naar het vliegveld te gaan. Ja’acov hielp ons met inchecken, en toen was het voorbij. We vertrokken om half vier ’s middags en na wat oponthoud, vanwege het stormachtige weer, waarbij het vliegtuig na twee keer proberen te landen op Schiphol door vloog naar Londen landden we uiteindelijk om half drie ’s nachts op Nederlandse bodem. Bijzonder blij en gelukkig waren we na dit avontuur dat God ons heel bijzonder had bewaard en beschermd.

Frans, Sabina, Jelle, David en Ruth van Eck, Wilnis