Shalom! Een woord wat we al kenden, maar deze zomer veel mochten gebruiken. We waren in Israel, het Beloofde Land! Wat een bijzondere belevenis was dat.
De aanleiding van deze reis was de 50e verjaardag van onze vrouw en moeder. Voor haar was het een totale verrassing, maar wel een zeer blijde verrassing. Van te voren was Yaakov in ’t geheim al bij ons thuis geweest om ons voor te bereiden op de reis en dat alleen al was geweldig, de voorpret, alle verhalen die hij vertelde, het was alsof je er al was, maar dat moest nog komen. 9 juli 2012 was de dag dat we vertrokken naar Israel en daar aangekomen netjes opgewacht werden met een groot bord met onze naam erop en naar ons hotel gebracht werden. De volgende dag was onze kennismaking met onze gids Asnat. Een gids om nooit meer te vergeten, zo geweldig goed en fijn! Gewapend met een zonnebril, hoed, veel water en heilige kleding konden we op pad. We begonnen met een zicht op Jeruzalem en de Olijfberg, erg indrukwekkend. Net als de graftuin, wat voor ons toch een extra waarde heeft, omdat daar de plek is waar Jezus is opgestaan uit de dood! Ook werden we geconfronteerd met het beroemde broodje in Israel, namelijk het broodje Falafel; een broodje met Falafelballetjes, die gemaakt zijn van kikkererwten en daarbij in groente en hummessaus en soms zelf friet, een leuke combinatie 😉 Als Hollanders dachten we wel een heel broodje op te kunnen, maar daar heb je nog een hele kluif aan.

We overnachten de eerste paar nachten in het Ramat Rachel hotel en daar hebben we onze ogen uitgekeken naar het eten. Zoveel. Yaakov had ons al gewaarschuwd dat je niet op dieet moet zijn als je naar Israel gaat… Vooral de toetjes met de vele soorten koekjes, cakejes e.d. waren erg in trek. We zijn nog een paar dagen in Jeruzalem gebleven en daar is zoveel te zien; de kleine straatjes met z’n kleurige winkels en voedselmarkt, de Klaagmuur en de belevenissen die daar gebeuren, de bevolking en zijn cultuur, de geschiedenis. En o wat waren we blij met onze gids die ons van alles vertelde en ons overal heen bracht en de beste plekjes wist om koel koffie te drinken of lekker en apart te eten. Natuurlijk kon de woestijn met de Massada en de Dode Zee niet ontbreken, ook een hele belevenis. We zijn ook verder gereisd naar het meer van Galilea. Daar bezochten we verschillende bekende plaatsen zoals Kapernaum, Nazareth, Caesarea, Ein Karem en Jaffo. Elk met z’n eigen (Bijbelse) geschiedenis. Mooi en interessant om te zien.

Af en toe wat actiefs doen mocht ook niet ontbreken. Zo hebben we gekajakt op de Jordaan, in de woestijn op een kameel gereden en een Jeeptocht gehad door de woestijn. Het volgende weekend zijn we teruggegaan naar Jeruzalem en hebben daar een o.a. een dienst bijgewoond in de sjoel waar Yaakov’s gemeente een dienst had. Bijzonder om dat mee te maken. We hebben nog veel meer gedaan, gezien en beleefd, maar dat is teveel om op te schrijven. Om alles nog even te verwerken en wat tot rust te komen van de toch intensieve reis, hebben we de laatste paar dagen nog heerlijk op het strand bij Tel Aviv genoten van het strand en de zon, want het was elke morgen geen vraag of die zou schijnen! Alles bij elkaar hebben we een fantastische vakantie gehad. Geweldig verzorgd door Yaakov en Bernadine en gegidst door Asnat! Jullie zullen, net als Israel en de herinneringen, warm in onze harten blijven!

familie Priem uit Putten