29 april – 10 mei 2010 met gids Asnat Cohen

Voor ons, Leny en Hans, is Israël zo’n beetje ons tweede vaderland. In 1976 zijn wij er voor het eerst geweest, samen met onze dochters Marjon en Arjette die toen resp. vier en drie jaar oud waren. Twee blonde koppies en dat trok toen nog veel bekijks in het land waar de kinderen toch doorgaans donker haar hebben. Sinds deze eerste keer zijn wij er, al of niet met ons inmiddels tot vier dochters uitgegroeide gezin, toch wel naar schatting een keertje of veertig geweest. Soms een paar weken en soms een weekend. Kortom alle reden om nog eens met het gehele gezin te gaan om zo alvast een voorproefje te nemen op ons komend veertigjarig huwelijksjubileum en zo reisden wij op 29 april 2010 met vier dochters, vier schoonzoons en zeven kleinkinderen, waarvan de jongste in april een jaar was geworden, af naar Israël. Twaalf dagen hebben wij er rondgereden en het is een onvergetelijke reis geworden.

Tevoren uitvoerig met Yaacov besproken welke plaatsen wij in elk geval nog eens wilden bezoeken en Yaacov heeft daar een fraai programma van gemaakt. Omdat wij als gezin met zeventien personen waren, hadden we wel een eigen bus met chauffeur nodig. Die was er ook en onze vrienden uit Nes Tziyona hadden bij aankomst op Ben Gurion Airport keurig voor drie kinderzitjes gezorgd. Onze chauffeur Chaim was daar heel content mee want veiligheid stond bij hem voorop.

29 april 2010 zijn wij, zoals gemeld, aangekomen op Ben Gurion Airport en 30 april, Koninginnedag waren wij in Ceasarea. Daar vielen wij wel op met onze oranje slingers, vooral bij de Nederlandse toeristen. Hiervandaan doorgereden richting Carmel en daarvandaan naar Zippori, de stad van de mozaïeken en vooral de Mona Lisa van Galilea. Voor de kinderen was er een alternatief programma, zij konden hun eigen mozaïek maken en dat deden zij dan ook vol enthousiasme en lekker in de schaduw onder de bomen.

Vervolgens naar kibboets Ma’agan, gelegen aan de zuidzijde van de Kinnereth. Werkelijk schitterend. Eenieder zijn eigen huisje, prachtig zwembad en dus feest voor iedereen. Hiervandaan hebben we tochten naar de Golan Hoogvlakte gemaakt, Kyriat Shmona, de bronnen van Dan met het prachtige natuurgebied. Nog gekajakt in de Jordaan.

Een boottocht op het meer is natuurlijk een vereiste en we werden daar door de schipper verrast met het hijsen van de Nederlandse driekleur op de boot, vergezeld van het Wilhelmus dat over het water schalde. We hebben Bet Shean uitgebreid bezocht en natuurlijk de plek gezien waar Hans in 1995 gedurende twee weken aan de opgravingen heeft meegedaan. Door naar Bet Alpha en het schitterende mozaïek van de aan het licht gekomen oude synagoge gezien. Natuurlijk ook gezwommen in de Sachne, het paradijs op aarde. De kangaroes waren een totale verrassing voor vooral de kinderen. Heel erg leuk.

Jeruzalem bezocht en op 4 mei aanwezig in Yad Vashem, heel indrukwekkend. Vanaf de Olijfberg de stad gezien en verder ging onze reis. Richting Jericho, de Dode Zee en En Gedi waar we weer heerlijk konden zwemmen bij de waterval. In Ein Bokek de Dode Zee ingegaan, een ervaring voor wie het nog niet eerder had beleefd. Massada met de kabelbaan ‘’beklommen’’. Richting Mitspe Ramon waar we een jeeptocht maakten door de indrukwekkende en de enige door erosie gevormde krater ter wereld.

De nacht met alle kinders doorbrengen in de woestijn, gezellig bij een houtvuur en in een omgeving die oorverdovend stil is. Nooit zoveel sterren aan de hemel gezien als daar. Natuurlijk hoort daar een tocht op de kamelen bij.

We vervolgden onze tocht richting Eilat en bezochten de kopermijnen van Timna waar wellicht Salomo zijn koper vandaan liet halen. In elk geval werd het er door de Egyptenaren gewonnen. Dan aankomen in Eilat bij 47 graden en wat is een zwembad dan heerlijk. We hadden arrangementen geboekt om met de dolfijnen te snorkelen en dat was een schitterende ervaring. Dan is het weer voorbij en gelukkig waren de problemen met de IJslandse vulkaan net voorbij, hoewel een dag eerder de luchthaven van Zurich nog dicht was. Want ja daar zit je toch niet op te wachten. Dan thuisgekomen horen dat in Tripoli een identiek vliegtuig, Airbus A330, was neergestort. Ook wij zaten met ons hele gezin in zo’n zelfde toestel en zijn wel veilig thuisgekomen. Dan past slechts dankbaarheid.

Wij hebben het heerlijk gehad, vooral dank zij de perfecte organisatie, de bijzonder aardige gids Asnat en de bekwame chauffeur Chaim. Dank Yaacov en Bernardine!!

Hans en Leny van Rossum
Dordrecht.