Terwijl we naar de laatste plaats rijden waar we nog een stukje uit de bijbel gaan lezen schrijf ik dit. Yaacov rijdt ons hotel voorbij om die laatste plaats nog te bezoeken. We hebben het niet gevraagd, we zijn helemaal verzadigd met informatie, het is allang donker en we hebben er al een hele lange laatste dag opzitten, maar we willen wel. En Yaacov doet het. Het tekent onze gids: tijd is niet leidend, alleen de klant. Van voorbereiding tot afronding, tot in de allerkleinste puntjes kwalitatief hoogwaardig.

Pa wilde heel graag op reis naar Israël met zijn drie zonen en partners. Pa wordt wat minder valide en dus zochten we naar enig maatwerk. Dat werd de Israël-gids. De site gaf voorbeelden van mooie ervaringen van een soortgelijk reisgezelschap. Een voorbeeld van wat we konden verwachten gaf de doorslag. Precies het beeld wat pa had bij de reis. Yaacov is daarna langs gekomen en heeft een programma samengesteld dat een precieze uitwerking was van alles wat we op hem af hadden gevuurd.

Vol verwachting kwamen we 21 februari in Jeruzalem aan. Vanaf dat moment is het een rollercoaster geweest van beleving. Iedere dag zaten we vol van informatie. Daar kon echt niets meer bij. Het was geen vakantie, het werd een onvergetelijke studiereis. Iedere dag een evenwichtig programma van ‘s morgens vroeg tot begin van de avond. Een vol programma waar alle aspecten aan bod kwamen: bijbel, religieuze plaatsen, religies, politieke uiteenzettingen, geologische lessen, natuur, historie, archeologie, de spanningen tussen landen, de verhoudingen tussen de diverse godsdienstige stromingen en niet te vergeten: lekker eten.

Met ongekende kennis op allerlei terreinen wist Yaacov ons 8 dagen lang mee te nemen in dit land. Altijd anticiperend op onze wensen en op wat mogelijk was, leidde hij ons inspirerend, informerend en vol met humor, door dit indrukwekkende land. Het programma bleek niet alleen maatwerk te zijn, zijn uitwerking was net zo persoonlijk als aandachtig. Geen vraag die niet beantwoord kon worden. En dat wil wat zeggen in ons gezin. En niet zelden kon hij bij de beantwoording uit eigen ervaring spreken. Bij alle drukke entrees hoefden we nooit lang te wachten en ook met de lunches kregen we het gevoel met voorrang te worden behandeld.

We zijn bijna bij het hotel nu en ronden het af. Yaacov blijft luisteren, gidsen en vragen beantwoorden. Het is bijna 19:00 uur. Niet te geloven. Het is voor ons meer dan indrukwekkend geweest. Een vakantie die altijd bij zal blijven. Een reis die we met onze vader hebben kunnen doen. Zijn wens meer dan uitstekend ingevuld. Een unieke herinnering voor het leven. Zonder deze gids en zijn organisatie was dit niet mogelijk geweest.

Gezin Wil en Lydi de Vreeze