Regen in JeruzalemNa zo veel “droge” jaren hebben we eindelijk een “goed” en gezegend regenjaar. In de meeste plaatsen van het land is anderhalf keer zoveel water gevallen als normaal. Buiten schijnt de zon maar het weer-mannetje/vrouwtje beloven regen in het weekend…

De winter in Israel is te vergelijken met de zomer in Nederland. Hier en daar een bui van een paar uurtjes (en geen dagen) en overal volop bloei. Vandaar dat als mensen mij vragen; “wat is de mooiste tijd in Israel?” is mijn antwoord: “van 1 januari tot 31 december. Maar als U voor de bloei wilt komen, kom dan in de winter in februari en maart”. 

Is er dan zo’n groot water probleem in Israël? Tot verleden jaar zou ik ‘ja’ geantwoord hebben. Dit jaar gaat dit voor de eerste keer een beetje veranderen.

waterkinneretHet meer van Galilea, dat de onofficiële parameter is voor de stemming van de Israëli, vertelt ons ook hoeveel water wij nog hebben. Na vele jaren is er nu een kleine kans dat dit niveau weer op zijn maximale stand komt en dan – heel misschien – gaan ook de sluizen in het zuiden van het meer bij de doopplaats bij Degania even open en zou er meer water naar de Dode Zee kunnen gaan. Die al sowieso voor het eerst sinds jaren niet verder daalt.

Maar niet alleen de (voor ons goede) regenval dit jaar is de reden. Dit jaar gaat de derde ontziltinginstallatie open waardoor wij alles samen (wel duurdere), maar genoeg water voor dit snel groeiende land zullen hebben.

Het waterprobleem in Israel is al eeuwen oud. Zie in de Bijbel de ruzies van de knechten van de aartsvaders in de woestijn, de water systemen die de eeuwen door gebouwd zijn en speciaal in de Romeinse tijd. En zelfs de moeilijkheden die de eerst Joodse pioniers hadden in het einde van de 18e eeuw.

Rishon_leZionZo bijzonder was water dat op het wapen van de stad Rishon Lezion nog steeds de woorden staan: “we hebben water gevonden” en een water toren op de achtergrond.

Met voor die tijd moderne technologieën heeft Israel water uit het noorden naar het zuiden gebracht al in de jaren 70 van deze eeuw. Maar waar wij misschien het meest trots op kunnen zijn is hoe dit land het grootste gedeelte van het gebruikte water weer herbruikt o.a. voor landbouw doeleinden. Wat dit betreft blijken we veel voor te lopen op andere landen.

In de woestijn probeert het Joods Nationaal fonds met succes overstromingswater op te vangen en dan spreken we nog niet over het grote heel diepe “fossiel water reservoir” dat ergens onder de Negev woestijn ligt.

Onze moeilijkheden met water zijn nog niet helemaal opgelost. We willen onze “rivieren” zuiveren van vervuiling, zorgen dat er geen rioolwater doordringt naar de waterkerende lagen en minder water uit de kust gaan pompen waardoor deze bronnen hopelijk minder zout worden. Laten we hopen dat wij de wijsheid zullen hebben om in de toekomst  beter om te gaan met wat we krijgen.