Een oude synagoge in de woestijn? Ja zeker, en niet de enige, maar wel een met een heel bijzondere mozaïek vloer uit de 5e eeuw. In de Byzantijnse tijd waren er veel synagogen in Israel en de omgeving met een mozaïeken vloer.

De Christelijke invloed van kerken rijk aan mozaïeken vloeren was zeker een van de reden tot deze bloei en gebruik van motieven met mensen en dieren. Zie die van Tiberias, Bet Alpha, Zippori, Ein Gedi, Gaza en nog veel meer. Heel interessant was dat de motieven corresponderen met de vondst van de kerk uit dezelfde tijd in Shalala bij Gaza.

In de Madaba kaart, een mozaïeken vloer die heel veel informatie geeft over de plaatsen en landschappen in de 6e, en zich bevindt in de St. George kerk in Madaba in Jordanië, wordt de plaats genoemd en wel met de naam Menois. De vloer werd al ontdekt in 1957 toen er een weg naar kibboets Nirim werd gemaakt was. Maar door dat het onderhoud slecht was had de tand der tijden er aan “geknaagd”. Aan de toeristen die ik er heen bracht sprak ik de wens uit dat er eens een goed restauratie werk aan gedaan zal worden.

Toen het geld van een gift eindelijk kwam werd de mozaïek, zoals in Tsipori, er uit “gerold” en in het Rockfeller museum in Jerusalem gerepareerd en toen op zijn oorspronkelijke plaats weer neer gelegd. De synagoge had de vorm van een basiliek gericht richting Jerusalem. In het onderste gedeelte van de mozaïek ziet men een kelk waar druiven takken uit komen en cirkels vormen rond afbeeldingen van dieren maar ook rond “heilige “ voorwerpen zo als een zeven armige kandelaar, menora, een shofar oftewel ramshoorn, een altaar schepje en nog veel meer.

De plaats heeft nu ook een picknick plaats en is te bereiken door weg # 241 door te rijden die begint bij weg #25 die weer van Beer Sheva noord-westwaarts gaat. Men rijdt met weg #241 ongeveer 21 kilometer tot het Ma`on kruispunt. Daar gaat men weg 2410 op ongeveer 4 kilometer net voor kibboets Nirim aan de rechterkant is het te vinden.