SamuelTen noorden van Jerusalem op een hoogte van meer dan 900 meter boven de zeespiegel bevindt zich het traditionele graf van de profeet Samuel. Het kan er fris zijn in de winter maar lekker in de zomer. De plaats is heilig voor Joden zowel als voor Islamieten.

Ook voor de Christelijke historie van het heilige land is de plaats belangrijk. Vanhier zagen de kruisvaarders voor het eerst Jerusalem liggen en noemden de plaats daar om de Berg van de Blijdschap. Het gebouw waar vanbinnen een moskee is gebouwd, is eigenlijk een kruisvaarders kerk en onder het gebouw is de heilige plaats voor de Joodse bevolking.

Rondom zijn veel overblijfsels van de kruisvaarders te zien. Is dit Mitspa os Ramma uit de Bijbel? Wij weten het niet precies. Het uitzicht kijkt over het gebied van de stam Benjamin met Gibeon (El Gib vandaag) op de voorgrond. Vandaag kan men ook duidelijk Ramalla zien en de Joodse nederzettingen rondom. In het oosten ziet men Jerusalem, de Olijfberg en de Judea woestijn. In het zuiden ligt Jerusalem en daar achter kan men zelfs Herodion zien. De bergen van Judea met zijn kibboetsim ziet men in het westen en vroeg in de ochtend soms de kustvlakte tot aan de Middellandse zee.