Gezin met 3 volw kidsWat hebben we een geweldige en bijzondere reis mogen maken door het Heilige Land. 

Bij de de airport Ben Gurion werden we al zeer warm welkom geheten door onze reisleider Het was een vol programma, maar alles verliep vrij soepel en we hadden daarnaast ook nog wel voldoende vrije tijd met ons gezin. Vooral in Jeruzalem konden we aan het eind van de middag en ’s avonds er heerlijk op uit. Dat vonden we ook fijn, omdat we als gezin speciaal deze reis maakten om ook Family time te hebben.

Naast het goede, mooie programma, ook bijzonder hoe onze reisleider met hart en ziel ons door zijn land heeft rondgeleid, hij houdt van zijn land en dat proef je door alles heen, daarnaast ook heel veel respect hoe hij over andere mensen, mensen die anders denken, andere volken, praat. Heel respectvol en iedereen in zijn waarde latend.

En wat weet hij veel over Gods woord! Bijzonder ook het gevoel van een soort thuis komen in Israël, het is toch het land, waar Jezus Christus heeft rondgewandeld, Jezus was immers zelf een Jood. De Bijbel komt nog meer dichterbij, om aan het meer van Tiberias te zitten, in Massada te lopen of bij de Klaagmuur tussen de mensen te kunnen staan, dat is wel echt gaaf! 
Fijn hoe alles goed werd opgelost, toen Yaacov  een dag ziek was. Dat zijn dingen die kunnen gebeuren… we kregen die dag een ervaren reisleidster en maakten ook gelijk kennis met Bernardine, hoe leuk was dat! We hebben een mooie dag in Jeruzalem gehad.

Fam3k01

Later als gezin hebben we nog nagepraat en deelden we met elkaar wat we het mooiste, indrukwekkend vonden. Daar kwam eigenlijk voor iedereen direct Yad Vashem, de herdenkingsplaats van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van de Joden, uit. Deze ochtend heeft grote indruk gemaakt, de manier hoe Yaacov alles vertelde, hierdoor alles wat er gebeurd is in de tweede wereldoorlog, heel dichtbij ons bracht.

Daarnaast zeer indrukwekkend het kindermonument; daar hadden we nog wel langer willen blijven. Bijzonder genoeg hadden we daar ook gewoon een stil moment van 5 min. zonder dat er andere mensen waren. Daarnaast vonden we de Yizre’el vallei, waarbij Yaacov het verhaal vertelde over Gideon, ook indrukwekkend. je zag alles zo voor je gebeuren. Ook even een kijkje nemen in de Kibboets waar Yaacov zelf is opgegroeid vonden we bijzonder. Eigenlijk overbodig om er dingen uit te pikken, de gehele reis hebben wij iedere dag genoten! Deze reis had ook een goede balans van Heilige plaatsen bezoeken, tot aan even rondstruinen op de markt, ’s avonds heerlijk uit eten en het drijven op de Dode zee!

Nadat we door het Heilige land hadden getrokken, gingen we nog 3 dagen naar Jordanië, daar een schitterende Jeeptour door de woestijn Wadi Rum gemaakt en natuurlijk naar Petra, een stad die gelegen is in een kloof in de heuvels en is gedeeltelijk uit de rotsen uitgehakt. Echt bijzonder om te zien. Jordanië een heel ander land dan Israël, een land aan de andere kant van de Dode zee met zijn eigen verhaal. Een land dat veel minder georganiseerd lijkt dan Israël. Het was mooi dat we deze dagen gekoppeld hadden aan onze reis.

Een reis om nooit te vergeten, dank voor de prettige samenwerking en de tijd die we samen mochten door brengen in Israël! 

Shalom, Wim en Gerdien