synagogeOnze reis naar Israël deze zomer was in menig opzicht heel bijzonder en onvergetelijk. We kijken er dan met veel vreugde op terug. Echt een cadeau wat paste bij onze 25-jarige bruiloft.

We gingen er heen toen mijn moeder net overleden was en de vliegtuigen net weer richting Israël vlogen. Daardoor had ik me niet voorbereid zoals ik gewild had. En daarom zijn we heel blij dat we jullie als gidsen ingeschakeld hadden.

Yaacov, heel mooi dat je vooraf bij ons thuis langsgekomen bent. Door je enthousiasme waren er al veel verwachtingen gewekt.

Maar ook de dagen die we met Irit zijn opgetrokken waren heel bijzonder. Veel gehoord, geleerd en gezien. Ook was er veel aandacht voor de kinderen.

Een hoogtepunt was ook het bezoek aan de synagoge waarbij jullie ons uitgebreid vertelden wat er gebeurde en wat de betekenis was. Ook het tonen van de thora-rollen in de heilige ark, en dan met name die van Otto Frank, was heel bijzonder.

Aan kennissen die overwegen naar Israël te gaan heb ik jullie adres doorgegeven, wellicht heeft dat nog gevolgen.

Natuurlijk was het niet leuk om de raketten boven Tel-Aviv te zien. We moesten ook een keer de schuilkelder in. Maar wat ons daarin opviel is de nuchtere reactie van de Israëlisch, met vertrouwen in de techniek en statistiek.

Doordat we een huizenruil gedaan hadden voelden we ons heel opgenomen in Israël en hebben we heel veel gesprekken gevoerd en er zelfs contacten aan overgehouden. Ook hierdoor hebben we het land beter leren kennen en is de verbondenheid vergroot. We volgen de media echt anders.