We zitten weer in Nederland met het besef dat we een bijzondere tijd hebben mee mogen maken en dat dit nu al een aantal weken niet meer mogelijk is.

We kijken terug op een bijzondere reis. Je hebt onze vakantie tot een cultuurreis verheven. Al schrijvend bevinden we ons weer in Jeruzalem, het bezoeken aan de Knesset (wat een belevenis!), het bezoeken aan de stad van David met ook de tunnels van Hezekia. Erik, door jou was het dat er gedurfd werd te lopen, ondanks claustrofobische klachten. Je was een echte held in nood!

Nóg rijden we weer naar het zuiden door de Negev woestijn. met zijn prachtige zand- en steenvlakten… maar ook grote kleurschakeringen van de natuur bij Mitspe Ramon. Nog wanen we ons in de kloven van rotsachtige stenen die zo prachtig van kleur waren in de zon: lime groen en terracotta, dit alles veroorzaakt door de kunstzinnige natuurelementen die “krokodillen” en “champignons” tevoorschijn toverden. We deden de Red Kanyon aan bij Eilat… en soms kwam je in een tempelgebied van een Egyptische farao bij Timna.

Uiteindelijk belandden we in Eilat een nieuw avontuur: de uitnodigende zee met heerlijke temperatuur, een oase, maar ook een adembenemende ontmoeting met de Onderzeewereld en de koralen.

Hierna kwamen we aan het vierde deel: het bezoek aan de Bedoeïenen met een kamelentocht! Het was in Beerotayim dat we in een hele andere wereld kwamen! We waanden ons echt middenin de woestijn met tenten en lemen hutten met rondom het kampvuur ketels thee en aardige mensen. ‘s avonds een heerlijk Bedoeïenen diner waarbij men geacht werd om ook net zoals zij aan te liggen. En ook het sanitaire gebeuren buiten een lemen hut kon gewoon doorgaan. Alles was schoon ook al was het midden in de nacht! En dan na het ontbijt nog even een kamelentochtje maken!

Het vijfde deel is de terugweg naar Tel Aviv en daarna de terug vlucht.

We zijn dankbaar dat we dit hebben mogen meemaken en ook zijn we Bernardine, Yaacov en Rivka van het reisbureau heel dankbaar voor deze onvergetelijke reis

Namens ons vieren, met permissie, Cok en Joke