Archief

Archief voor de ‘Tips van de gids’ Categorie

De gezellige en kleurrijke Machane Yehuda markt

20 september 2012

Brood op de Mahane Yehuda MarketEen van de eerste wijken buiten de stadsmuren van Jerusalem is opgericht in 1887 en genoemd naar Yehuda Navon, een van oprichters van de wijk. Vandaag staat aan de andere kant van de Agripasstraat, vijf minuten lopen van het hartje van de Nieuwe stad van Jerusalem, de Machane Yehuda markt.

In de Turkse tijd was dit de plaats waar de Arabische landbouwers hun producten konden verkopen buiten de stadsmuren waar de meerderheid van de bevolking Joods was. In de tijd van de Britse mandaat werd er een beetje vorm gegeven aan de markt maar pas in jaren negentig van de vorige eeuw begon de ontwikkeling van deze voornamelijk voedsel markt. Zoals hij er nu uit ziet is het werk van de gemeente Jeruzalem, die de markt gemoderniseerd heeft zonder zijn aparte sfeer te veranderen.  Lees meer…

Tips van de gids

Vijf Dode Zee Rollen publiek gemaakt in Israel Museum

13 september 2012

Je mag het eigenlijk niet missen als je in Jeruzalem bent: “The Shrine of the Book” in het Israel Museum. Het heiligdom van het boek – in een gebouw waarvan de top (foto) herinnert aan de kruiken waarin de rollen bij Qumran gevonden zijn. Bij het licht van een soort fietslampje (zo voorzichtig zijn ze met de rollen) kun je daar een klein deel van de rollen bekijken en natuurlijk de hele achtergrond daarvan leren. Maar sinds kort is er iets heel moois: het museum toont vijf van de rollen niet alleen gedeeltelijk in een gebouw, maar helemaal op internet, met technologie van Google.

En dat is echt iets bijzonders. Zoals bekend: de Dode Zee rollen werden in 1947 gevonden in de buurt van Qumran en dateren uit de twee eeuwen voor het begin van de jaartelling. Allemaal heel interessant, maar het meest van al dat er een complete Jesaja-rol werd gevonden – een van de vijf die nu gepubliceerd zijn. Tot dat moment waren de oudste Hebreeuwse handschriften van de Bijbel  uit de 11e eeuw. Je kon je dus met enig recht afvragen: hoe vaak hebben ze dat niet overgeschreven en hoe betrouwbaar geven die handschriften het origineel weer?

Lees meer…

Tips van de gids

Veilig wandelen door de Souk

6 september 2012

Wanneer je als toerist in Jeruzalem bent, dan wil je zeker weten de Souk gaan bekijken – die wirwar van straatjes en steegjes in de oude stad, waarin de geuren en kleuren van specerijen, de nep van de glitter en de schrik van de vleesmarkt samenkomen. Meestal is er niet genoeg tijd voor, en je wilt graag nog eens terug kijken en elkaar wijzen wat de leukste straatjes zijn.

De geuren zijn nooit te vervangen, maar veel van de sfeer en de beelden kun je sinds kort terugvinden op Google Streetview. Dat is een al langer bestaand product: op de kaarten van Google maps kun je uiteraard de plattegrond van de meeste steden en dorpen zien, maar vaak kun je ook het “mannetje” neerzetten en dan rondkijken alsof je op straat loopt. Dat laatste is doorgaans wel de beperking: je ziet alleen wat de camera vanaf de straat kan zien. Geen gluren in de achtertuin dus – en dat is natuurlijk maar goed ook. Lees meer…

Tips van de gids

De Molen in Jeruzalem draait weer

30 augustus 2012

In aanwezigheid van Minister President Benjamin Nethanyahu, de burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat, Minister van Toerisme, de Nederlandse ambassadeur in Israel, de voorzitter, directeur en oprichter van Christenen voor Israel, de Israëlische en Nederlandse opperrabbijnen en de kleinzoon van Sir Mozes Montefiori, die de molen meer dan 160 jaar geleden bouwde en vele gasten uit Israel en Nederland is de eerste molen van Jeruzalem weer in werk gesteld. Het was een prachtige ceremonie met ideaal weer en een draaiorgel op de achtergrond.

Nadat het lint doorgeknipt was begonnen de wieken weer te draaien.

Lees meer…

Tips van de gids

Bloei op de Gilboa bergrug

16 april 2012

Eind maart, begin april was dit jaar misschien wel het mooiste moment om de bloemen te zien bloeien in Israël. De kou had lang geduurd, de zomer begon net en had de bloemen nog niet weten te deren.

We reisden op 2 april over het Gilboa gebergte en wandelden door de prachtige natuur. We zagen daar de zeldzame Iris Haynei bloem, die alleen op de Gilboa bergen en in Noordelijk Samaria gevonden wordt. Een van de deelnemers maakte de misschien wel mooiste foto daarvan die tot op heden gevonden werd:  Lees meer…

Reisverslagen, Tips van de gids

Nieuw museum midden in de Judea woestijn

9 december 2010

Op de bijna afgebouwde nieuwe weg #1, die van de Middellandse zee via Jeruzalem naar de Dode zee gaat, is een museum gebouwd. Men heeft hiervoor het oude gebouw gebruikt dat bekend stond als “de herberg van de barmhartige Samaritaan”. Het bevindt zich bij de pas Ma’ale Adumim. De plaats is door de eeuwen heen een belangrijke strategische plaats geweest vanaf de tijd van het Oude Testament tot de zesdaagse oorlog. Voor vele Christelijke pelgrims die op weg waren naar of van de doopplaats in de rivier Jordaan was dit een belangrijke overnachtingplaats en een plek om uit te rusten. Het feit dat er grote ondergrondse waterreservoirs zijn, was een belangrijke factor. Lees meer…

Tips van de gids

Het vogelmozaïek

2 juni 2010

Op een beboste zandheuvel op weg naar de aquaducten van Ceasarea bevindt zich het vogelmozaïek: een prachtige mozaïekvloer, zomaar in de open lucht, die je mag betreden en bewonderen. Toen het mozaïek in 1955 ontdekt was begreep men meteen, ook op grond van de glazen voorwerpen en de fragmenten van een tafel die gevonden werden, dat het hier ging om het huis van een rijke familie die uitkeek over de middellandse zee. Het mozaïek was, zeg maar, de vloerbedekking van een deel van dit huis totdat het verbrand werd tijdens de Arabische invasie in de 7e eeuw. Lees meer…

Tips van de gids

Chumus eten in Acco

3 juli 2009

humus.jpgWilt U niet te veel maar wel lekker lokaal voedsel eten? Ga naar een van de kleine restaurantjes naast de Moskee in Acco. Zo als die van Abu George. Probeer de Masjwashi: een grijze erwten (ook wel kikker erwten genoemd) papje of smeersel met sesam saus en hele erwten er in. Of probeer de Chumus met gemalen gebakken vlees, of de lokale Labane, de witte zachte schapen of geiten kaas. Ook de eigen gemaakte patat is erg lekker.

Tips van de gids

Het graf van de profeet Samuel

3 juli 2009

SamuelTen noorden van Jeruzalem op een hoogte van meer dan 900 meter boven de zeespiegel bevindt zich het traditionele graf van de profeet Samuel. Het kan er fris zijn in de winter maar lekker in de zomer. De plaats is heilig voor Joden zowel als voor Islamieten.

Ook voor de Christelijke historie van het heilige land is de plaats belangrijk. Vanhier zagen de kruisvaarders voor het eerst Jeruzalem liggen en noemden de plaats daar om de Berg van de Blijdschap. Het gebouw waar vanbinnen een moskee is gebouwd, is eigenlijk een kruisvaarderskerk en onder het gebouw is de heilige plaats voor de Joodse bevolking.

Rondom zijn veel overblijfsels van de kruisvaarders te zien. Is dit Mitspa os Ramma uit de Bijbel? Wij weten het niet precies. Het uitzicht kijkt over het gebied van de stam Benjamin met Gibeon (El Gib vandaag) op de voorgrond. Vandaag kan men ook duidelijk Ramalla zien en de Joodse nederzettingen rondom. In het oosten ziet men Jerusalem, de Olijfberg en de Judea woestijn. In het zuiden ligt Jerusalem en daar achter kan men zelfs Herodion zien. De bergen van Judea met zijn kibboetsim ziet men in het westen en vroeg in de ochtend soms de kustvlakte tot aan de Middellandse zee.

Tips van de gids

Jeruzalem’s promenade

3 juli 2009

tajeletEen echte aanrader als u in Jeruzalem bent: maak eens een wandeling over de hele wandel promenade aan de oostelijke kant van Jeruzalem bij Talpiot. De wandel promenade (tajelet in het Hebreeuws) begint eigenlijk ten oosten van hoofdkwartier van de VN met een bijzonder uitzicht over de woestijn van Judea.

Lees meer…

Tips van de gids